top of page

Blog

Featured Posts

Φέτος το Φεστιβάλ πάει... ΚέΡΚΥΡΑ!

Η νέα πόλη που προστίθεται φέτος είναι η Κέρκυρα. Παρακάτω παρατίθεται μικρό ιστορικό του νησιού όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα: https://www.corfu-kerkyra.eu/el/istoria-kerkyra.php




Μυθολογία

Και ο Απολλώνιος ο Ρόδιος στο έργο του Αργοναυτικά διηγείται ότι το νησί της Κέρκυρας εκπροσωπούσαι ένα τόπο στάσης για τον Ιάσωνα και τους Αργοναύτες στο κατόρθωμα τους να πάρουν το χρυσόμαλλο δέρας.

Το νησί αναφέρεται απο τον Όμηρο στην Οδύσσεια: Σχέρια η περίφημη χώρα των Φαιάκων που με τα μυθικά πλοία τους κατέφθαναν εδώ.

Σύμφωνα με τον θρυλικό Όμηρο ο Οδυσσέας όταν ξέφυγε απο την Καλυψώ και τελικά στην πορεία πρός το σπίτι αντιμετώπισε την οργή του Ποσειδώνα (τον θεό της θάλασσας) που μεταμόρφωσε το πλοίο του σε βράχο ανάγκασε τον Οδυσσέα να βρεί καταφύγιο στις ακτές της Σχερίας που τότε την κυβερνούσαν οι Φαιάκες.

Η Ναυσικά κόρη του βασιλιά των Φαιάκων Αλκίνοου πήγε στο ποτάμι να πλύνει τα ρούχα μαζί με μερικές σκλάβες συνάντησε και βοήθησε τον Οδυσσέα που πρίν να συνεχίσει την περιπλάνηση του πρός την πατρίδα γνώρισε και θαύμασε τις ομορφιές του νησιού των Φαιάκων.

Είναι πολλές οι εκδοχες προπάντων αυτές που συνδέονται με την προέλευση του ονόματος Κέρκυρα (δηλαδή το σημερινό όνομα).

Τα αρχαία χρόνια το νησί πήρε διάφορα ονόματα ανάμεσα στα οποία Μακρίς εξαιτίας του μήκους της, Δρέπανο για την ομοιότητα στο σχήμα της με το αγροτικό εργαλείο, Σχερία κατά τον μύθο η Δήμητρα παρακάλεσε τον Ποσειδώνα να σταματήσει (σχειν) τη λάσπη ενός ποταμού απο τις απέναντι ηπειρωτικές ακτές για να μην ενωθεί η Κέρκυρα μαζί τους.

Με το πέρασμα των αιώνων πήρε και πολλά άλλα ονόματα μέχρι να αποκτήσει το σημερινό Κέρκυρα που οφείλεται στην νύμφη Κέρκυρα κόρη του ποταμού Ασώπου. Ο θεός Ποσειδώνας αγάπησε την όμορφη κοπέλα την έφερε στο νησί και του έδωσε το ονομά της, απο τον ερωτά τους έφερε στη ζωή το Φαίακα το μυθικό γενάρχη των Φαιάκων.

Πολλοί μελετητές πιστεύουν ότι ο μύθος της νύμφης Κέρκυρας συνδέεται ετυμολογικά με την λέξη Κορυφώ απο την ακρόπολη που βρίσκεται απέναντι απο το σημερινή πρωτεύουσα. Αποτην λέξη Κορυφώ προήλθε στην συνέχεια η λατινογενής ονομασία Corfu με την οποία είναι γνωστό το νησί στο εξωτερικό.


Στην αρχή

Ελάχιστα γνωστός είναι ό ρόλος των Ιλλυρίων που κατοικούσαν πιθανότητα στην Κέρκυρα πριν απο τον 8ο αι. Π.χ.Η πρώτη βεβαιωμένη εγκατάσταση πραγματοποιήθηκε το 775 – 750 π.χ απο αποίκους της Ερέτριας.

Το 730 π.χ οι Κορίνθοι στα πλαίσια μιας εκτεταμένης αποικιστικής δραστηριότητας εκδίωξαν τους Ερετριείς και εγκαταστάθηκαν στην Κέρκυρα στην περιοχή Κανόνι.

Ξεκίνησε τότε μιά περίοδος αρμονίας ανάμεσα στου Κερκυραίους και τους Κορινθίους και η Κέρκυρα αναπτύχθηκε σημαντικά.

Κατά την διάρκεια αυτής της περιόδου το νησί είχε το δικό του νόμισμα και ιδρύθηκε η αποικία της Επιδάμνου.

Οι σχέσεις ανάμεσα στους δύο φθάρθηκαν όταν οι Κερκυραίοι υποστήριξαν τους δημοκρατικούς και οι Κορίνθιοι τους ολιγαρχικούς.

Η διαμάχη διέρκησε μέχρι μετά τον Πελοποννησιακό πόλεμο όπου οι Κερκυραίοι έγιναν σύμμαχοι με τους Αθηναίους (375π.χ) και απο εκεί μπόρεσαν βαθμιαία να δημιουργήσουν ένα ανεξάρτητο κράτος.


Ρωμαϊκή περίοδος

Με την ελπίδα ότι θα μπορούσε να ξεκινήσει μιά καινούργια περίοδος ηρεμίας και ακμής στο νησί η Κέρκυρα βρέθηκε στην δύσκολη θέση να πρέπει να αντιμετωπίσει τους πειρατές που πραγματοποιούσαν επιδρομές σε όλη την Μεσόγειο.

Η κυριαρχία των Ιλλυρίων δε διήρκησε για μεγάλο διάστημα καθώς οι Κερκυραίοι ζήτησαν τη βοήθεια των Ρωμαίων.

Το νησί παραδόθηκε εκουσίως στον ύπατο Φούλβιο και τον στρατό του ο οποίος εκτός απο το να ελευθερώσει την Κέρκυρα αποκατάστησε μεγάλο μέρος και της αυτονομίας.


Βυζαντινή περίοδος

Σε μια δύσκολη εποχή που χαρακτηρίζεται απο συνεχείς επιδρομές απο βαρβάρους και πειρατές ένα αξιοσημείωτο γεγονός αποτέλεσε χωρίς αμφιβολία την εξάπλωση του χριστιανισμού στο νησί. Αυτή η περίοδος ξεκινάει περίπου απο το VI μέχρι τις αρχές του XI αιώνα.

Αιώνες στους οποίους η Κέρκυρα χρησιμοποιήθηκε σαν βάση απο τον Ιουστινιανό για την εκστρατεία στην Αφρική και εκείνες ενάντια στους Γότθους.

Το 1081 οι Νορμανδοί επιβεβαίωσαν τον έλεγχό τους στην Κορφού με επικεφαλής τον Ρόμπερτ Γκισκάρντ.


Ενετική περίοδος

Το 1147 οι Βυζαντινοί με την Βενετσιάνικο στόλο κατάφεραν να ελευθερώσουν την Κέρκυρα απο την Νορμανδική κατοχή και το 1204 με τον διαμοιρασμό της Ελληνικής γής η Κέρκυρα περνάει οριστικά στους Ενετούς.

Η περίοδος της Ενετοκρατίας διήρκησε τέσσερις αιώνες (1385 -1796) περίοδος στην οποία οργανώθηκε η διακυβέρνηση του νησιού σύμφωνα με το αριστοκρατικό σύστημα της Βενετίας.

Οι κάτοικοι χωρίστηκαν σε 3 διαφορετικές τάξεις: τους ευγενείς,τους αστικούς και τους λαικούς.

Η εκπαίδευση οργανώθηκε απο την διδασκαλία του κλήρου στο εσωτερικό των μοναστηριών, ενώ στις πιο εύπορες τάξεις επιτρέπονταν οι σπουδές στις Ιταλικές ακαδημίες.

Οι Ενετοί φρόντισαν πρώτα απο όλα για την ανάπτυξη της ελαιοκαλλιέργειας δημιουργώντας με αυτό τον τρόπο σημαντικές βάσεις για το οικονομικό μέλλον του νησιού και ταυτόχρονα επιτρέποντας έτσι ένα πολύτιμο και συνεχές εφοδιασμό λαδιού στην Βενετία.

Η Ενετοκρατία επέτρεψε στην Κέρκυρα να είναι σήμερα μια απο τις λίγες περιοχές στην Ελλάδα που δεν έχει υποστεί την τυρρανική ηγεμονία των Τούρκων.


Γαλλική κυριαρχία

Με την συνθήκη του Καμποφόρμιο ο Ναπολέοντας μετά την ήττα των Ενετών τα Επτάνησα πέρασαν στην κυριαρχία των Γάλλων.

Σαν πρώτη κίνηση οι Γάλλοι έκαψαν στην κεντρική πλατεία της πόλης το Libro d’oro δηλαδή τους ειδικούς καταλόγους όπου αναγράφονταν τα ονόματα όλων των αριστοκρατικών οικογενειών και στην ίδια πλατεία φύτεψαν το συμβολικό δέντρο της ελευθερίας.

Οι Κερκυραίοι δέχθηκαν με ενθουσιασμό τους νέους κατακτητές επηρεασμένοι απο τα κηρύγματα της Γαλλικής Επανάστασης ευεπλιστώντας ότι ο Ναπολέοντας θα βοηθούσε την Ελλάδα να ξανακερδίσει την ελευθερία.

Παρόλα αυτά άλλες μεγάλες δυνάμεις δεν έβλεπαν θετικά την Γαλλική Κυριαρχία που για να της

περιορίσουν την δύναμη αναγνώρισαν το 1800 τα νησιά του Ιονίου,που αργότερα θα αποτελούσαν την Ιόνιο Πολιτεία,σαν αυτόνομο κράτος.

Αυτό το κράτος που διάσχισε μιά περίοδο ακμής και πραγματοποίησε στην Κέρκυρα τον θεσμό της βιβλιοθήκης διέρκησε μέχρι το 1807 όταν οι Γάλλοι αποκατάστησαν την κυριαρχία τους.

Για πολλά χρόνια οι Κερκυραίοι και οι Γάλλοι έζησαν μαζί και σε αυτό το χρονικό διάστημα στη Κέρκυρα αναπτύχθηκε η οικονομία και η δημόσια εκπαίδευση ακόμη ιδρύθηκε η πρώτη Ιόνιος ακαδημία και το τυπογραφείο.


Αγγλική κυριαρχία

Όταν οι Γάλλοι αποχώρησαν απο τα Ιόνια νησιά πολλοί ήταν οι ενδιαφερόμενοι για τον έλενγχο του νησιού αλλά χάρη στην βοήθεια του Ιωάννη Καποδίστρια το 1815 υπογράφθηκε η συνθήκη του Παρισιού όπου αναγνωρίστηκαν τα Ιόνια νησιά ως ελεύθερα υπό Αγγλική προστασία.

Δημιουργήθηκε έτσι το Ενωμένο Κράτος των Ιονίων Νήσων με πρώτο αρμοστή τον Τόμας Μαίτλαντ του οποίου αποδήχθηκε σύντομα η καταπιεστική πολιτική που ασκούσε προκαλώντας έντονες αντιδράσεις απο τους Κερκυραίους.

Παρόλα αυτά η αγγλική κατοχή αποτέλεσε ίσως την πιο ακμάζουσα για την Κέρκυρα. Πράγματι αναπτύθχηκε η οικονομία, η δημόσια υγεία και η εκπαίδευση.

Ιδρύθηκε το πρώτο Ελληνικό Πανεπιστήμιο, το οδικό δίκτυο, το σύστημα ίδρευσης. Σε εκείνα τα χρόνια η Κέρκυρα γνώρισε μεγάλη ανάπτυξη και στο εμπόριο με τα γειτονικά κράτη ειδικότερα με τον τελευταίο αρμοστή Henry Storz το 1859.


Προσάρτηση στην Ελλάδα

Με την συνθήκη που υπέγραψαν οι Μεγάλες Δυνάμεις το 1863 στο Λονδίνο έπερνε τέλος η Αγγλική προστασία στα Ιόνια και τον Μάιο του 1864 η Κέρκυρα ενώνεται τελικά με την Ελλάδα.

Όταν πλέον η Κέρκυρα ανήκε στην Ελλάδα γνώρισε μια σταδιακή απώλεια δύναμης υπέρ της Αθήνας, αλλά το νησί άρχισε να ακμεί και απο πολιτικής και οικονομικής άποψης.

Η ανάπτυξη υπήρξε και στην γεωργία και την τέχνη ιδιαίτερα κάτω απο την πολιτική ηγεσία του Γ. Θεοτόκη (ήταν και ο πρωθυπουργός για μερικά χρόνια).

Οι δύο παγκόσμιοι πόλεμοι είχαν μεγάλες συνέπειες στο νησί όπως την καταστροφή πολλών ιστορικών και αρχιτεκτονικών μνημείων.

Ο XX αιώνας ξεκίνησε με έναν σκληρό τρόπο για τους Κερκυραίους που όμως μπορεσάν και εκμεταλλευτηκαν την υπέροχη φύση και το κλίμα για να δώσουν την αρχή σε μια καινούργια οικονομική ανάπτυξη.


Η Κέρκυρα σήμερα

Στις μέρες μας μπορούμε να αντιμετωπίζουμε την Κέρκυρα σαν ένα απο τους τόπους για διακοπές απο τους πιο οργανωμένους και υπέροχους ολόκληρης της περιοχής της Μεσογείου.

Το ψάρεμα και η γεωργία εκτυλίσσουν ένα σημαντικό ρόλο αλλά σίγουρα δευτερεύον για την οικονομία του νησιού που βρίσκει στον Ευρωπαικό τουρισμό την πιο σημαντική πηγή της οικονομίας.

Οι παραλίες της απο λεπτή άμμο, οι γραφικοί κόλποι και η φιλοξενία μαγεύυν κάθε καλοκαίρι χιλιάδες τουρίστες που κατακτώνται απο την γοητεία της παλίας πόλης και τις παραδόσεις που το νησί κρατάει ακόμα ζωντανές.

Μαζί με το καινούργιο τμήμα της πόλης η Κέρκυρα είναι ένα νησί γεμάτο απο ζωή και κατά την διάρκεια των χειμερινών μηνών εξαιτίας και του Ιόνιου πανεπιστημίου.

Comments


Recent Posts

Search By Tags

Follow Us

  • Facebook Basic
  • Twitter Basic
  • Google+ Basic
bottom of page